Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat: „Construirea unei economii circulare pentru Europa este o prioritate esențială pentru actuala Comisie. Am înregistrat progrese importante și planificăm noi inițiative în 2017. Închidem bucla în care se înscriu proiectarea, producția, consumul și gestionarea deșeurilor, creând astfel o Europă verde, circulară și competitivă.”
În raportul privind progresele, Comisia enumeră principalele măsuri adoptate în domenii cum ar fi gestionarea deșeurilor, proiectarea ecologică, deșeurile alimentare, îngrășămintele organice, garanțiile pentru bunurile de consum, inovarea și investițiile. Se arată că principiile economiei circulare au fost integrate treptat în cele mai bune practici industriale, în achizițiile publice verzi, în modul de utilizare a fondurilor politicii de coeziune, precum și în noi inițiative din domeniul construcțiilor și al apei.
Platforma de sprijin financiar pentru economia circulară, lansată împreună cu Banca Europeană de Investiții, va consolida legătura dintre instrumentele existente, cum ar fi Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) și InnovFin (inițiativa „Finanțare UE pentru inovatori”, sprijinită de programul Orizont 2020), dezvoltând în același timp noi instrumente financiare pentru proiectele de economie circulară.
Setul de orientări de valorificare energetică a deșeurilor va spori la maximum beneficiile date de mixul energetic național. El va sprijini statele membre pentru a-și optimiza contribuția la Uniunea energetică și pentru a exploata oportunitățile de creare a unor parteneriate transfrontaliere, în situațiile în care acest lucru este oportun și respectă obiectivele de mediu.
Pachetul de inițiative cuprinde și o propunere de actualizare a legislației pentru a restricționa utilizarea anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS), ce promovează înlocuirea materialelor periculoase pentru a face reciclarea componentelor mai profitabilă.
Context
La 2 decembrie 2015, Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios de măsuri privind economia circulară. Pachetul constă într-un plan de acțiune al UE care cuprinde măsuri ce acoperă întregul ciclu de viață al produsului: de la concepere, achiziționarea materialelor, producție și consum până la gestionarea deșeurilor și piața materiilor prime secundare.
Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news_progrese_domeniul_economiei_circulare_ro