Comunicat de presa

Economia circulară – un model pentru viitor

Proiectul UE MOVECO publică o nouă platformă online pentru schimbul de resurse şi produse

Munchen, 16.07.2018 – Companiile şi instituţiile de cercetare din ţările din regiunea[1] Dunării sunt acum capabile să facă schimb de produse, materiale şi resurse pentru reutilizare pe o nouă platformă online şi să construiască reţele de cooperare pentru a promova economia circulară. Această platformă (http://Danube-Goes-circular.eu/), inclusiv o piață virtuală, a fost lansată de proiectul Interreg European MOVECO, cu parteneri din zece țări din regiunea Dunării. De asemenea, Consorţiul internaţional oferă părţilor interesate un set de instrumente pentru implementarea conceptelor de economie circulară în întreprinderi şi organizaţii, în timp ce le informează despre subiectele relevante,cum ar fi schemele extinse de responsabilitate a producătorilor în diferite ţări.

Cele patru module de pe noua platformă se bazează pe motto-ul “Să facem lumea un loc mai circular!” Primul modul este o piaţă pentru reutilizarea produselor, resurse secundare şi materiale. Această piaţă virtuală urmăreşte să închidă buclele materiale în ţările din regiunea Dunării. “Deşeurile unui producător pot deveni o resursă valoroasă pentru altul”, explică coordonatorul adjunct al MOVECO, Antonija Božič cerar, de la Camera de Comerţ şi Industrie a Sloveniei. “Pe platformă, companiile pot co-crea reţele şi simbioză industrială. Inregistrarea este deja deschisa! ”

Cel de-al doilea modul abordează în primul rând instituțiile de cercetare și dezvoltare și oferă oportunități de cooperare în cadrul economiei circulare. În această secțiune, părțile interesate pot face schimb de opinii cu privire la subiectele relevante și să găsească noi parteneri pentru proiecte în acest domeniu. Mai mult, în secţiunea “idei şi discuţii”, ele pot contribui prin împărtăşirea expertizei lor şi de asemenea, să găsească soluţii la propriile provocări.

Setul de instrumente economice circulare, al treilea modul, este destinat sprijinirii întreprinderilor și organizațiilor prin punerea în aplicare a economiei circulare. Publicarea completă a cutiei de instrumente este programată pentru august 2018. Acesta oferă o imagine de ansamblu a principiilor economiei circulare, împreună cu diverse materiale de instruire, inclusiv informaţii privind oportunităţile de cooperare, precum şi instrumente de evaluare şi de finanţare pentru proiecte circulare.

Stack of plastic bottles for recycling against blue sky – Source: Depositphotos/KateNovikova (180451070)

În al patrulea modul, partenerii MOVECO oferă informaţii cuprinzătoare privind diferitele scheme de responsabilitate extinsă a producătorilor (EPR) din regiunea Dunării. Această secțiune rezumă starea legislației în țările respective și indică persoanele de contact locale cu expertiză. Scopul EPR este de a asigura că producătorii şi companiile producătoare îşi asumă responsabilitatea pentru întregul ciclu de viaţă al produselor lor prin optimizarea reciclabilităţii sau refolosirii produselor deja în faza de proiectare. Deoarece această abordare este economia circulară în acţiune, MOVECO oferă informaţii regulate şi detaliate cu privire la acest subiect.

Toate modulele noii platforme online ofera o functie[2] de traducere automata si vor fi dezvoltate in continuare de catre Consorţiul MOVECO.

Despre MOVECO

Finanțat în cadrul programului transnațional Interreg Dunărea al Uniunii Europene, MOVECO este un proiect care crește gradul de conștientizare a economiei circulare între companii, instituții de cercetare, autorități publice, instituții de dezvoltare economică și Cetăţenii. Din decembrie 2016, doisprezece parteneri de proiect şi patru parteneri strategici din zece ţări din regiunea[3] Dunării au colaborat pentru a promova cunoaşterea economiei circulare şi pentru a îmbunătăţi condiţiile cadru pentru produse circulare şi afaceri model din regiunea Dunării. Proiectul este coordonat de Camera de Comerţ şi Industrie Slovenă.

Despre Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud (CCIBN)

Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud – organizatie autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop patrimonial, de utilitate publica, cu personalitate juridica, este partener in proiectul MOVECO, aflat în curs de implementare. În cadrul proiectului, CCIBN este responsabila de programul de calificare pentru IMM-uri si alte entitati interesate.

Depositphotos_30742685_gavran333

Source: Depositphotos/gavran33 (30742685)

Misiunea CCI BN, ca parte integranta a comunitatii de afaceri, este de a contribui activ la  dezvoltarea durabila a economiei locale si de a promova mediul economic la nivel national si international. Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud furnizeaza comunitatii de afaceri servicii cum sunt: formare profesionala, organizarea de evenimente, targuri si expozitii, consultanta in diferite domenii de interes, management de proiect, arbitraj comercial, arhiva electronica, servicii de intocmire/modificare acte constitutive firme.

CCI BN implementeaza proiecte finantate din programele: Interreg Europe, Programul Transnational Dunarea, Erasmus+, POCU, avand expertiza deosebita  in managementul de proiect. Organizatia face parte din              Consortiul Regional de Inovare si din Comitetul Director pentru strategia de dezvoltare Inteligenta a regiunii Nord Vest.

Organizatia a infiintat Centrul de Informare Tehnologica – CIT TEHNOINF BN Viziunea CIT TEHNOINF BN, sustinuta de structura gazda, este crearea unui mediu economic flexibil, creativ si inovativ in care rezultatele cercetarilor sa se transforme in produse si servicii utile de care comunitatea in ansamblul sau sa beneficieze. Partenerii CIT sunt universitati si centre de cercetare care sprijin transferul de inovare in regiune creand un ecosistem adecvat.  Printre serviciile pe care CIT Tehnoinf le ofera enumaram: auditul  de inovare, informare tehnologica, brokeraj si matchmaking, proprietate industriala, inteligenta regionala, crearea de parteneriate, etc.

Totodata CCI BN face parte din Clusterul CLEMS, fiind responsabila de grupul de lucru privind Economia Circulara. CLEMS este un cluster eco-inovativ format din întreprinderi, universități, institute de cercetare, autorități publice și alte organizații..

Mai multe informatii:

http://danube-goes-circular.eu/

 

Contact de presă

Grit Ackermann (MOVECO coordinator)

Tel.: +386 1 5898 418

Email: grit.ackermann@gzs.si

Chamber of Commerce and Industry of Slovenia

Dimičeva 13

SI-1504 Ljubljana, Slovenia

 

Biroul de comunicare MOVECO

Rosina Lohmeyer

Tel.: +49 (0)89 9901 888 -174

Email: moveco@bayfor.org

Bavarian Research Alliance (BayFOR) GmbH

Prinzregentenstraße 52

80538 Munich, Germany

[1] Platforma se adresează în primul rând țările din regiunea Dunării (Austria, Bulgaria, Croația,Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia și Slovenia). Cu toate acestea, înregistrarea este, de asemenea, deschisă părților interesate din alte țări.

[2] Platforma este disponibilă în limba engleză, precum şi in bosniacă, bulgară, croată, cehă, franceză, germană, greacă, maghiară, italiană, română, sârbă, slovacă, slovenă şi ucraineană.

[3] Consorţiul proiectului este format din reprezentanţi ai următoarelor ţări din regiunea Dunării: Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.