Economia circulară: Proiectul UE MOVECO prezintă premiul pentru Inovare și Strategia transnațională pentru Economia Circulara
Bistrița – La data de 14 mai 2019, proiectul MOVECO finanțat de UE, a găzduit conferința finala la Centrul Ars Electronica din Linz/Austria sub motto-ul “Danube goes circular”. Circa 70 de participanți, din zece țări din regiunea Dunării, au avut ocazia să facă schimb de opinii cu privire la economia circulară. Au fost prezentate rezultatele proiectului MOVECO, inclusiv o strategie transnațională pentru economia circulară în regiunea Dunării, precum și expoziția mobilă pe această temă. Conferința a culminat cu ceremonia de premiere în care partenerii de proiect au anunțat câștigătorii premiului MOVECO pentru inovare.
Prin premiul pentru inovare, proiectul MOVECO a apreciat, in premiera, realizarea produselor și serviciilor inovatoare și circulare. Cele 65 de companii care au aplicat pentru acest premiu, au fost toate companii creative și orientate spre viitor din țările partenere: Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Serbia și România. Un juriu internațional de experți in economie circulară din aceste țări, a selectat cei 15 finaliști care au fost prezenți, in mare parte, la conferință.
Producatorul de mobila DONAR d.o.o. (Slovenia) a câștigat la categoria “Design circular al anului”, iar platforma online Refurbed (Austria), care repară și revinde aparatele electronice utilizate, a primit premiul pentru “Inovația circulară a anului”. În categoria “Produsul anului 2019”, trei companii au impresionat juriul internațional: Ponio (Slovacia), cu containerele sale cosmetice compostabile; Cupffee (Bulgaria), cu ceașcă de cafea comestibilă; Lorenz GmbH & Co.KG (Germania), cu contoarele de apă reciclabile și inteligente. Firma ReGlass Collection din Romania, a luat locul 3 la categoria “Design circular al anului”.
Strategia transnațională și Foi de parcurs pentru o economie circulară în regiunea Dunării
Sub îndrumarea Ministerului Mediului și Amenajării Teritoriului din Slovenia, partenerii MOVECO au elaborat o strategie transnațională care vizează factorii de decizie politică pentru a accelera tranziția către o economie circulară în regiunea Dunării. Prin noi modele de afaceri circulare, abordarea contribuie la o creștere inteligentă și durabilă în regiune, creând locuri de muncă și contribuind la reducerea diferentelor/inegalitatilor sociale și economice dintre țări.
Strategia se concentrează pe trei fluxuri de deșeuri: echipamentele electrice și electronice, baterii și acumulatori și ambalaje. În același timp, aceasta propune măsuri și acțiuni pentru producători și operatorii de deșeuri, precum și pentru gospodării și consumatori. Pe baza acestei strategii, au fost elaborate foi de parcurs cu recomandări pentru acțiuni concrete.
Antonija Božič Cerar, expert în probleme de mediu în echipa MOVECO din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Sloveniei, este mulțumită de rezultatul proiectului: “A fost o plăcere să observăm ideile și proiectele de afaceri inovative si creative legate de utilizarea mai eficientă si circulară a resurselor. Sperăm că va fi o sursa de inspirație pentru alte companii care vor să abordeze modul de trecere de la producția liniara la cea circulara și, de asemenea, să sporească gradul de conștientizare că această trecere este realizabilă și în cadrul comunităților în ansamblul lor “.
Participanții la conferință au putut vizita, de asemenea, expoziția mobilă care expune produse și soluții ale companiilor din regiunea Dunării, care închid buclele în managementul resurselor, aplicând cu succes viziunea unor economii circulare de conservare a resurselor.
Despre MOVECO
Programul MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco), finanțat de Programul Transnațional Dunărea al Uniunii Europene, mărește gradul de conștientizare privind economia circulară în rândul companiilor, universităților și instituțiilor de cercetare, autorităților publice, instituțiilor de dezvoltare economică și al cetățenilor. Din decembrie 2016 până în august 2019, 16 parteneri din zece țări din regiunea Dunării au colaborat pentru a promova cunoștiințe despre economia circulară și pentru a îmbunătăți condițiile-cadru pentru produsele circulare și modelele de afaceri din regiune.
Consorțiul de proiect a dezvoltat o platformă online (www.danube-goes-circular.eu) cu o piață virtuală pentru a sprijini cooperarea între companiile și instituțiile de cercetare, promovarea reutilizării produselor și a materiilor prime secundare și pentru a stimula simbioza industrială. Proiectul este coordonat de Camera de Comerț și Industrie a Sloveniei.
Despre Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud (CCIBN)
Camera de Comert și Industrie Bistrita Nasaud – este partener in proiectul MOVECO, aflat în curs de implementare. În cadrul proiectului, CCIBN este responsabila de programul de calificare pentru IMM-uri si alte entitati interesate.
Misiunea CCI BN, ca parte integranta a comunitații de afaceri, este de a contribui activ la dezvoltarea durabila a economiei locale și de a promova mediul economic la nivel national si international, furnizând comunității de afaceri servicii specifice: formare profesionala, targuri si expozitii, consultanță, arbitraj comercial, arhiva electronica, servicii de intocmire/modificare acte constitutive firme.
CCI BN implementeaza proiecte finantate din programele: Interreg Europe, Programul Transnational Dunarea, Erasmus+, POCU, proiecte ce sprijină nemijlocit dezvoltarea firmelor membre.
Mai multe informatii
www.danube-goes-circular.eu
www.interreg-danube.eu/moveco
Press contacts
Grit Ackermann
Tel.: +386 1 5898 418
Email: grit.ackermann@gzs.si
Chamber of Commerce and Industry of Slovenia
Dimičeva 13
SI-1504 Ljubljana, Slovenia
Monica Muresan
Tel.: +40 733 900 201
Email: monica.muresan@cciabn.ro
Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud
Str. Petre Ispirescu, nr. 15A, Bistrita
Romania
Daniel Balan
Tel.: +40 733 900 193
Email: daniel.balan@cciabn.ro
Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud
Str. Petre Ispirescu, nr. 15A, Bistrita
Romania