In perioada octombrie 2007-iulie 2009, Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud in calitate de coordonator, a implementat proiectul cu numele: Oportunitati in mediul rural pentru organizatii din sistemul agro-turistic ROOTS, proiect finantat de catre Agentia Nationala pentru programe comunitare in domeniul educatiei si formarii profesionale, in cadrul Programului Grundtvig, Parteneriate pentru invatare.
Peste tot in lume evolutia socio-economica rapida a adus cu sine implicatii profunde si diverse. Schimbarile tehnologice si fenomene precum globalizarea au un puternic impact social. Modul de a trai, a munci a invata se schimba cu mare rapiditate, oamenii fiind nevoiti a se adapta acestor schimbari. O societate bazata pe cunostinte avansate este cheia cresterii. In acelasi timp, Uniunea Europeana inseamna identitati si mentalitati diferite - baza culturii si a educatiei - intelegerea si apropierea dintre culturi fiind un factor important al evolutiei.
De asemenea, conditiile economice din mediul rural reprezinta un dezavantaj al locuitorilor din punct de vedere al accesului la educatie si informare. O presiune in plus este adusa de diferentele de viziune cu privire la lume si viata ale generatiilor diferite.
Accesul la informare si dezvoltarea competentelor esentiale ale oamenilor in vederea prevenirii excluziunii si marginalizarii sociale, si intelegerea conceptului de unitate in diversitate au o implicatie adanca in atingerea idealurilor Uniunii Europene de a deveni cea mai dinamica economie, bazata pe cunoastere.
Plecand de la aceste premise proiectul si-a propus sa imbunatateasca accesul la informare si dezvoltarea de competente in randul adultilor. El a vizat dezvoltarea dialogului intercultural si imbunatatirea in randul oameniilor din zone dezavantajate geografic si social, a competentelor necesare implicarii in dezvoltarea activitatilor economice in mediul rural si in special in domeniul agro-turistic, pe baza unor cunostinte clare, a dezvoltarii intelegerii si respectului diferentelor culturale.
Am considerat ca schimburile de experienta dintre parteneri, organizatiiti invatacei
din diferite tari reprezinta o cale de a intra in contact cu cultura, legislatia, experienta si cunostiintele de care dispun celelalte tari europene. Parteneriatul creat in cadrul proiectului a contribuit la imbunatatirea, nu doar a abilitatilor ci si a mijloacelor necesare pentru exploatarea oportunitatilor de dezvoltare locala si crearea unor activitati economice viabile in mediul rural.
Grup tinta-Persoane din mediul rural, femei si tineri (intre 15 - 25 de ani)
Obiectivele proiectului:
Proiectul a tintit:
- Identificarea caracteristicilor principale in dezvoltarea rurala si in agroturism pentru a face fata
diferentelor culturale
- Analiza nevoilor si problemelor si gasirea solutiilor
- Elaborarea unor modele de training potrivite prin luarea in considerare a experientei europene
de dezvoltare a abilitatilor necesare initiereii sau imbunatatirii activitatilor rurale si agroturistice
- Facilitarea schimburilor interculturale in domeniul artei culinare, ca o componenta definitorie
a culturii nationale
- Crearea unor instrumente si modele de marketing specifice domeniului agroturistic
- Dezvoltarea unei retele a operatorilor din agroturism la nivel international
- Dezvoltarea unei comunitati de invatare