Ieri, 18.02.2021, începând cu ora 14:00, a avut loc Webinarul de prezentare a proiectului SmartEEs. Evenimentul a fost găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Clusterul Cluj IT şi DIH4S – un hub digital în care Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud este membru fondator. La eveniment au participat un număr de 22 de firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, interesate de posibilitatea de a accesa fonduri pentru modernizarea produselor firmelor lor, în cadrul iniţiativei Smart Everything Anything.

Proiectul SmartEEs este gestionat de EBN35, o comunitate internaţională de organizaţii din domenii de specializare inteligentă care conectează consultanţi în inovare, antreprenori şi IMM-uri care doresc să debuteze, să inoveze sau să transforme. Discuţiile s-au axat pe etapa SmartEEs2, iar domnii Jerôme Gavillet şi Florian Sora au prezentat oportunităţile de care pot beneficia şi IMM-urile şi firmele cu un număr de până la 3000 de angajaţi din România.

Mecanismul presupune ca firmele utilizator final să caute furnizori de tehnologie inteligentă care furnizează soluţia digitală ce va fi integrată în produsul supus modernizării sau în produsul nou, rezultând un produs final vandabil. Acest proces este configurat ca o experimentare înainte de a investi şi este susţinut de o terţă parte, consultantul, pentru punerea pe piaţă şi definirea modelului de afaceri. In marketplace pot fi integraţi şi alţi furnizori de tehnologie inteligentă, pentru a putea colabora în viitoarele proiecte.

Totalul unui Grant ce poate fi accesat este de 100.000 de Euro, suma fiind impărţită în funcţie de rolul pe care firma interesată îl deţine, şi anume: firmele utilizator final ale tehnologiilor inovative pot accesa 20.000 de Euro, firmele furnizor de tehnologie inteligenta pot primi 60.000 Euro, iar firmele de consultanţă în inovare pot primi 20.000 de Euro. De notat faptul că finanţarea nerambursabilă reprezintă 70% din valoarea totală, fiecare dintre firmele implicate în accesarea grantului trebuind să asigure diferenţa de 30% din surse proprii, fiind acceptat aportul în natură.

Firmele interesate beneficiază de consultanţă gratuită în vederea implementării proiectului, din partea reprezentanţilor SmartEEs, gestionat de EBN35.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud poate oferi îndrumare şi sprijin persoanelor juridice doritoare să acceseze sume nerambursabile în cadrul acestui proiect.

Comunicat de presa SmartEEs