Perspectivele de creştere se îmbunătăţesc, dar într-un ritm lent, companiile evidenţiind cererea internă, condiţiile economice generale şi costurile forţei de muncă ca fiind principalele provocări pentru anul următor. Acestea sunt doar câteva din rezultatele celei de a 23-a ediţii a Sondajului Economic Eurochambres (EES 2016), realizat în această toamnă, în baza răspunsurilor a 59 000 de companii din 26 de state.
Factori externi şi reforme
EES 2016 a evidenţiat efectele tangibile pe care declinul economic chinez le are asupra principalelor state exportatoare din UE. Rezultatele confirmă şi impactul puternic pe care îl are criza economică din Rusia asupra statelor din Europa Centrală şi de Est care depind de exporturile şi investiţiile cu acest partener comercial major. Se pare că reformele structurale au un efect pozitiv asupra a câteva din statele membre UE, dar rezultatele subliniază faptul că este necesară o evoluţie puternică în Cipru şi în Grecia. În ciuda tensiunilor geopolitice şi a crizelor din anumite economii emergente, cererea internă, forţa de muncă şi indicele vânzărilor la export prevăd o reacţie pozitivă puternică la preţurile reduse ale petrolului şi la deprecierea Euro.
În detaliu
- Aşteptările privind vânzările interne în 2016 sunt pozitive, companiile spaniole, portugheze şi româneşti fiind cele mai optimiste. O parte din acest succes este dat de reducerea preţului petrolului, care va duce la creşterea consumului pentru anul următor.
- Se aşteaptă ca exporturile să crească în 2016, după o uşoară scădere în 2015. Aceste fluctuaţii pot fi atribuite parţial deprecierii monedei euro şi tensiunilor geopolitice. Cele mai mari creştere au fost înregistrate în Portugalia şi Letonia.
- Numărul Locurilor de muncă va înregistra, în 2016, o creştere modestă, continuând tendinţa pozitivă din 2015. Statele din Europa de Est anticipează, în general, un an pozitiv din acest punct de vedere, în timp ce aşteptările companiilor italiene sunt negative.
- Investiţiile şi încrederea mediului de afaceri nu urmează aceeaşi tendinţă pozitivă a celorlalţi indicatori. Răspunsurile din partea reţelei Camerale conectează această scădere de îngrijorarea mediului de afaceri cu privire la recentele tensiuni economice şi politice din afara UE: Slovacia, Slovenia, Estonia şi Ungaria estimează, în 2016, o scădere semnificativă a nivelului de încredere a mediului de afaceri.
Secretarul General Eurochambres, Arnaldo Abruzzini a reacţionat la aceste rezultate: „Rezultatele generale sunt încurajatoare şi creşterea vânzărilor şi a numărului locurilor de muncă indică că agenda de reforme post criză are un efect pozitiv. Dar EES 2016 subliniază şi precauţia mediului de afaceri şi sensibilitatea exportatorilor la fluctuaţiile cursului valutar şi la tensiunile geopolitice.”
Dl. Abruzzini a adăugat: „Procesul de recuperare va prinde putere doar când încrederea mediului de afaceri şi implicit investiţiile vor creşte. Acest fapt subliniază importanţa iniţiativelor la nivelul UE pentru facilitarea mobilităţii capitalului, crearea unei pieţe interne adaptate la era digitală şi încheierea de acorduri comerciale ambiţioase.”