După 50 de ani de colaborare științifică meritorie, România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN). Proiectul de lege privind aderarea Românei la CERN a fost promulgat în Monitorul Oficial al României nr. 383 din data de 19 mai 2016. După un proces de preaderare desfășurat cu succes în ultimii 5 ani, perfomanțele comunității științifice și academice precum și potențialul industrial din țara noastră au fost recunoscute prin rezoluția Consiliului CERN din 18 iunie 2015, care a acceptat România ca al 22-lea stat membru.
Promulgarea legii privind aderarea României la Convenția pentru înființarea unei Organizații Europene pentru Cercetări Nucleare este capătul unui lung drum străbătut de comunitatea științifică pentru afirmarea sa în cadrul celui mai important și prestigios centru de cercetare din lume.
Beneficiile pentru România ca stat membru cu drepturi depline se regăsesc atât pentru activitatea de cercetare, prin garantarea accesului cercetătorilor români la elaborarea de propuneri pentru experimente care utilizează infrastrucura CERN, precum și pentru cooperarea cu industria prin transferul tehnologic și activități contractuale ale instituțiilor de stat și private din România, ceea ce va putea duce la o creștere semnificativă a factorului de recuperare a cotizației (industrial return). În același sens, trebuie sublinat că achizițiile de către CERN ale unor produse și servicii din România se vor face fără aplicarea TVA.
Nu în ultimul rând, participarea în programele de tip technical student, și summer students pentru studenți, participarea în programele HEPTech pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale și de comunicare ale tinerilor cercetători în vederea generării de spin-offs și start-ups precum și programele educaționale la nivel liceal și universitar reprezintă beneficii deosebite pentru educație și stimularea tinerilor.
Însă un mare câștig al aderării la CERN constă în recunoașterea eforturilor comunității științifice ale României ca țară, nu doar la nivel de individ, aceasta adăugându-se astfel unei serii de evenimente valoroase pentru cercetarea românească.
Sursa: https://www.research.ro/ro/articol/3985/despre-ancsi-romania-a-fost-acceptata-ca-membru-cu-drepturi-depline-al-organizatiei-europene-pentru-cercetari-nucleare-cern