Camera de Comert si Industrie Bistrita – Nasaud lanseaza  proiectul Instrumente digitale de formare in economia circulara pentru inovare in antreprenoriatul ecologic Finantat prin programul ERASMUS+. La data de 3 octombrie 2016, Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud, in calitate de beneficiar, a demarat implementarea proiectului Instrumente digitale de formare in economia circulara pentru inovare in antreprenoriatul ecologic-ENG@GE, finantat din programul ERASMUS+ , parteneriate strategice.

Proiectul, cu o durata de 24 de luni, este implementat in parteneriat cu:  Prof.Dr. Asen Zlatarov University din Varna, Bulgaria; MACDAC ENGINEERING CONSULTANCY BUREAU LTD – MECB, Malta; Universitatea Politehnica din Bucuresti; Lawton School, Gijon, Spania; Drosostalida, Atena, Grecia; The Glasgow Caledonian University, Glasgow, Marea Britanie.

Proiectul Eng@ge este motivat de faptul ca utilizarea excesiva a resurselor este in crestere datorita standardelor ridicate de viata. Aceasta problema este evidenta daca privim cifrele: 65 de miliarde de tone de material au intrat sistemul economic in 2010 (Ellen MacArthur, 2013). Europa este lider mondial in domeniul reciclarii, insa din 2,6 miliarde de tone de deseuri scoase din uz, doar 40% sunt reciclate, compostate sau reutilizate (Eurostat, 2014). In plus, aceasta cantitate de deseuri nu include pierderile materiale, din amonte, in procesul de fabricatie.

Directiva-cadru privind deseurile (2008/98 / CE) se concentreaza, in special, asupra actiunilor care vizeaza doar o parte a ierarhiei deseurilor, cum ar fi: tinte de diversificare a depozitelor de deseuri, valorificare si reciclare si politici care interactioneaza cu industria de deseuri. Acestea pot fi imbunatatite prin „Economia circulara (CE)”, abordare ce se bazeaza pe o viziune: zero deseuri.

Abordarea pe baza conceptului de Economie Circulara are un potential major de crestere a locurilor de munca si crestere economica prin maximizarea eficientei. In fapt, in decembrie 2015 s-a lansat Pachetul EC (https://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-and-investment/towards-circular-economy_en), pentru a stimula competitivitatea, locurile de munca  si cresterea durabila. Pentru ca aceasta schimbare de paradigma sa fie atinsa, exista nevoia ca principiile si beneficiile EC sa fie difuzate pe scara larga. Prin urmare, exista urgent nevoia ca invatamantul,  inclusiv VET, sa fie echipat cu cunostinte privind Economia Circulara: abordarea, principiile si efectele benefice atat asupra societatii cat si asupra industriei, precum si faptul  ca aceasta abordare poate aduce un suflu nou „Antreprenorilor ecologici”. Acest lucru il propune proiectul ENG@GE prin crearea unui set de instrumente digitale, deschise care sa permita formatorilor VET si altor persoane interesate sa desfasoare activitati de invatare.

Proiectul a fost prezentat de doamna Monica Muresan-managerul general al proiectului care a descris obiectivele, rezultatele si beneficiile pe care proiectul le va produce pentru comunitatea VET din Romania si din celelalte tari participante.

Contact: Monica Muresan – Secretar general, muresan@cciabn.ro, mobil: 0733 900201; tel/fax: 0263210038