Comerțul reprezintă o componentă semnificativă a economiei, în timp ce întreprinderile mici și mijocii (IMM) – actorii cheie în lanțurile valorice transregionale – reprezintă un catalizator al creșterii economice, asigurând două treimi din numărul total de locuri de muncă în Uniunea Europeană (UE). Din totalul companiilor UE – 99% sunt IMM-uri, iar 87 % sunt exportatoare, reprezentând 615.000 din totalul de 700.000 de companii (2017), constituind astfel motorul performanței la export al Uniunii. De IMM-urile exportatoare depind 13 milioane de locuri de muncă în UE.

Datele cele mai recente arată că numărul IMM-urilor din UE care exportă în afara Uniunii Europene a crescut constant între 2014 și 2017, cu 6% în medie, iar pentru IMM-urile exportatoare acordurile comerciale ale UE sunt vitale, deoarece facilitează afacerile în străinătate prin eliminarea barierelor comerciale ineficiente, care afectează în mod disproporționat companiile mai mici.

La nivelul României, circa 7100 de IMM-uri exportă în afara UE. Totuși, potențialul pentru creșterea numărului de companii exportatoare și a valorii exporturilor este mult mai mare pentru România. Acest lucru poate fi fructificat prin valorificarea de către companii a acordurilor de liber schimb încheiate de UE cu state terțe, care le ajută să devină mai competitive pe piețele respective în comparație cu alte firme non-UE. Piețele țărilor terțe oferă numeroase oportunități de export și sunt, totodată, surse importante de materii prime și bunuri pentru întreprinderile din UE.

Cu toate acestea, numărul antreprenorilor români care intenționează să se internaționalizeze este scăzut din mai multe considerente, cum ar fi taxele și barierele administrative, protejarea proprietății intelectuale, accesul precar la informații de business despre piețele țintă și mecanismele de finanțare limitate.

În acest context,  Camera de Comerț și Industrie a României, în calitate de reprezentant al mediului de afaceri românesc, se raliază recomandărilor lansate de Comisia Europeană și îndeamnă antreprenorii români să valorifice acordurile comerciale ale UE cu state terțe, întrucât internaționalizarea contribuie la sporirea performanței, competitivității și a creșterii durabile a companiilor.

Access2Markets – poarta companiilor către UE și alte 120 de piețe din întreaga lume

Pentru a ajuta IMM-urile să beneficieze de pe urma acordurilor comerciale ale UE, Comisia Europeană a lansat, în data de 13 octombrie 2020, platforma „Access2Markets” care oferă informații practice despre comerțul online, condițiile de import sau export pentru produse și servicii, taxe, norme și impozite aplicabile în statele UE și în peste alte 120 de piețe din întreaga lume.

Portalul Access2Markets:

  • Reprezintă o sursă cuprinzătoare de informații pentru IMM-uri cu privire la exporturile și importurile de mărfuri (tarife, informații specifice produsului privind cerințele de import și export, informații despre beneficiile acordurilor comerciale ale UE, taxe, statistici comerciale etc.);
  • Oferă informații detaliate despre acordurile comerciale ale UE și ghiduri pas cu pas privind importul și exportul;
  • Este un instrument de autoevaluare a regulilor de origine, cu o listă de verificare pas cu pas, pentru a înțelege dacă produsul îndeplinește criteriile pentru tratamentul preferențial al regulilor de origine;
  • Furnizează utilizatorului informații fundamentale despre inițierea în comerț prin ghiduri pas-cu-pas;
  • Exemplifică situațiile în care tarifele scad progresiv;
  • Oferă grafice cu statistici despre fluxurile comerciale;
  • Furnizează modele de documente și formulare care sunt folosite în comerțul cu diferite state.

Pe scurt, Access2Markets sprijină întreprinderile să găsească informațiile de care au nevoie atunci când desfășoară activități comerciale la nivel internațional. Acest lucru se realizează prin intermediul a două instrumente inovative: ROSA (instrument de autoevaluare a regulilor de origine pentru diferite piețe) și My Trade Assistent/Asistentul meu pentru comerț, care oferă informații utile pentru valorificarea pe deplin a rețelei de acorduri comerciale a UE.

În prezent, UE este cel mai mare bloc comercial din lume, reprezentând 16% din comerțul global. În același timp, deține cea mai mare rețea comercială din lume, fiind în vigoare 46 de acorduri comerciale cu 78 de parteneri. Printre beneficiile acestor acorduri comerciale se numără:

  • tarife mai mici sau egale cu zero;
  • proceduri vamale mai simple și mai rapide;
  • recunoașterea certificatelor produselor;
  • mobilitatea personalului;
  • accesul la licitațiile publice.

Concret, Access2Markets pune la dispoziție informații privind condițiile de desfășurare a activității comerciale de importare și de exportare a produselor în Uniunea Europeană și peste 120 de piețe străine. Acest portal web oferă o imagine de ansamblu asupra diferitelor tipuri de acorduri comerciale existente între UE și alte țări din afara UE, cu prezentarea informațiilor detaliate despre prevederile acestor acorduri pentru fiecare tip de mărfuri (certificate de evaluare a conformității pentru utilaje, certificate de sănătate pentru produsele de acvacultură sau de etichetare a alimentelor prelucrate). Totodată, pentru companiile care vor să acceseze o piață nouă, platforma oferă informații valoroase despre particularitățile diferitelor piețe, inclusiv date statistice pentru toate țările europene și pentru mai mult de 120 de piețe din întreaga lume.

Fiecare produs comercializat la nivel internațional deține un cod care stabilește ce taxe de import și alte taxe naționale sau locale trebuie plătite. Astfel, în baza codului de produs, cu ajutorul instrumentului Asistentul meu pentru comerț, companiile pot afla informații despre taxe, impozite, tarife, norme de proveniență, norme pentru produse, proceduri vamale, bariere comerciale și cerințe pentru fiecare piață.

Cel de-al doilea instrument inovativ – ROSA – furnizează asistență cu privire la regulile de origine ale produselor pentru diferite piețe. Documentele sunt personalizate în cadrul fiecărui acord comercial, asigurându-se astfel faptul că fiecare sector sensibil de pe piață este protejat și că întreprinderile pot solicita reducerea sau eliminarea taxelor vamale, în conformitate cu cele stipulate în acord.

Astfel, prin intermediul ROSA companiile pot obține următoarele informații:

  • listă de verificare pas cu pas pentru a vedea dacă produsul îndeplinește criteriile pentru tratamentul preferențial bazat pe regulile de origine;
  • o explicație a cerințelor și a termenilor privind regulile de origine;
  • exemple practice;
  • acces direct la textele juridice;
  • un raport de autoevaluare adaptat, bazat pe răspunsurile dumneavoastră, pe care îl puteți descărca sau imprima
  • o prezentare generală a procedurilor privind regulile de origine

Companiile pot, de asemenea, găsi pe portalul Access2Markets informații despre modul în care acordurile comerciale reglementează comerțul în sfera serviciilor (exportul/importul de servicii), comerțului online, condițiile pentru investiții sau pentru participarea la depuneri de oferte la licitațiile publice pe o piață străină.

Portalul este tradus în 24 de limbi europene și este optimizat pentru utilizare de pe smartphone și tabletă. Folosirea Access2Markets este gratuită.

Datorită multitudinii de informații practice pe care companiile interesate de extinderea activității pe piața UE sau internațională, CCIR vă încurajează să utilizați portalul Access2Markets – singura platformă care înglobează toate informațiile și documentele necesare pentru internaționalizarea dumneavoastră.

Pentru a afla mai multe informații despre evoluția politicii comerciale a UE, vă invităm să consultați documentul de informare al CCIR intitulat „Rolul politicii comerciale și de investiții a Uniunii Europene în redresarea economică post-pandemie” prin accesarea acestui link.

Sursa https://ccir.ro/2021/03/02/importanta-portalului-access2markets-internationalizarea-companiilor-si-valorificarea-acordurilor-comerciale-ale-ue-cu-state-terte/