Innovation Norway a anunțat lansarea celui de-al doilea apel „SMEs Growth” aferent programului „Dezvoltarea Afacerilor”, care are ca scop creșterea valorii și creșterea durabilă în sectorul de afaceri românesc.
Programul face parte din granturile SEE și Norvegia 2014-2021 și vizează să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European (SEE) și la întărirea relațiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și statele beneficiare.
Fondurile vor fi distribuite pe trei mari linii de finanțare:
- Inovare în Industria Verde: 11.066.666 Euro
- Dezvoltare maritimă (Blue Growth): 3.700.000 Euro
- IT& C: 3.700.000 Euro
Nivelul finanțării:
Grantul minim care poate fi solicitat este de 200.000 euro, iar cel maxim de 2 milioane de euro. Rata de cofinanțare este variabilă (în funcție de regiune de dezvoltare și tip de ajutor): minimum 10% contribuție nerambursabilă (pentru IMMurilor din București) – maximum 70% (pentru regiunile mai puțin dezvoltate).
Cine poate primi finanțare?
Sunt eligibile microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi mari care nu au mai mult de 25% asociați / acționari publici înregistrați legal în România conform legii societăților comerciale nr. 31/1990. În plus, o firmă aplicantă trebuie să fi fost înființată:
– cu minim 3 ani înainte de termenul limită al acestui apel de proiect (pentru domeniile Industrie verde & Dezvoltare maritimă / albastră);
– cu minim 1 an înainte de termenul limită al acestui apel de proiect (pentru domeniul IT&C).
Firmele pot solicita finanțare pentru proiecte atât singure cât și în parteneriat. Parteneri eligibili pot fi orice entitate privată sau publică, comercială sau necomercială, înregistrată ca persoană juridică în Norvegia sau în România. Furnizorii nu pot fi considerați parteneri în proiect.
Ce activități sunt finanțate?
Activitățile eligibile spre finanțare sunt specifice fiecărui domeniu.
Astfel, pentru Inovare în Industria Verde se finanțează:
- Dezvoltarea, implementarea și realizarea de investiții în tehnologii inovative prietenoase cu mediul;
- Dezvoltarea de produse sau servicii verzi;
- Dezvoltarea și implementarea de „procese de producție mai verzi”.
Pentru IT&C, se finanțează:
- Dezvoltarea de produse/procese/soluții IT&C;
- Dezvoltarea de produse/procese/soluții prin utilizarea de componente IT&C.
Data limită de depunere a proiectelor este joi, 28 mai 2020, ora 14.00. Cererile de finanțare (aplicațiile) se încarcă, pe o platfomă online, în limba engleză, pusă la dispoziție de operatorul de program, Innovation Norway. Mai multe informații despre program sunt disponibile accesând site-ul: https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/Programmes/business-development/romania/smes-growth-2nd-call/
Consultanții Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud acordă consultanță pentru scrierea unui proiect. În vederea unei programări pentru consultanță, firmele interesate ne pot contacta la adresa de e-mail: office@cciabn.ro sau la telefon: 0733-900201/ 0733-900203.