România a participat la Adunarea Generală a Asociației Camerelor de Comerț Europene (Eurochambres), reprezentată de către dl. Mihai Daraban, Președinte CCIR, în calitate de membru în consiliul director.
Au fost inițiate două propuneri concrete din partea României cu acest prilej, în vederea transmiterii unui mesaj comun Comisiei Europene.
Prima propunere s-a referit la necesitatea de a se implementa un cadru legislativ al Camerelor de Comerț unitar, la nivelul Uniunii Europene. În momentul de față, Camerele de Comerț europene funcționează după legi diferite, ceea ce duce la anumite discrepanțe la nivel de reprezentare ale acestora în raport cu alte entități. Dacă în state precum Austria, Germania, Franța sau Italia, Camerele de Comerț sunt încurajate de Guverne și există reglementări foarte clare referitoare la afilierea companiilor la aceste organizații, în România, Sistemul Cameral nu beneficiază de nici un fel de ajutor din partea autorităților, iar legislația din domeniu este una învechită, fără nici o legătură cu tendințele economice actuale. În mod cert, Camerele de Comerț au nevoie de un cadru legal, unitar stabilit la nivel european.
Cea de-a doua propunere a CCIR se referă la exploatarea mai eficientă a Fluviului Dunărea în vederea intensificării transportului de mărfuri către statele din UE, având în vedere și contextul geopolitic determinat de agresiunea Federației Ruse în Ucraina.
CCIR îşi dorește o implicare totală a tuturor statelor riverane Fluviului Dunărea în ceea ce privește modernizarea acestui coridor de transport, asigurându-se astfel o legătură directă cu Portul Constanța pe toată durata unui an.
Mai multe detalii, puteți afla urmărind interviul oferit de către dl . Mihai Daraban,
Președinte CCIR: