În contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, Directoratul General pentru Comerț al Comisiei Europene a întocmit un raport cu privire la impactul virusului Covid-19 asupra comerțului Uniunii Europene.
Această analiză reprezintă una dintre puținele încercări realizate până acum, cu scopul de a evalua impactul Covid-19 asupra fluxurilor comerciale. Rezultatele analizei au fost comparate cu cele mai recente prognoze ale Organizației Mondiale a Comerțului publicate la 8 aprilie.
Răspândirea rapidă a virusului a determinat autoritățile guvernamentale din diverse țări să închidă temporar afacerile, să restricționeze călătoriile și circulația oamenilor. Aceste măsuri vor conduce la contracții puternice la nivelul producției economice, a cheltuielilor de uz casnic, a investițiilor, precum și la nivelul comerțului internațional.
Potrivit analizei elaborate de echipa de economiști șefi ai Directoratului General pentru Comerț, se estimează că în 2020 comerțul global se va reduce cu 9,7%. La nivelul Uniunii Europene, în 2020, contracția economică generată de Covid-19 prevede o reducere de 9,2% a exporturilor de bunuri și servicii în afara spațiului comunitar și o scădere de 8,8% a importurilor extra-UE. În termeni absoluți, acest lucru înseamnă o reducere a exporturilor cu aproximativ 285 miliarde euro și a importurilor extra-UE cu 240 miliarde euro (bunuri și servicii). Exporturile sectoarelor primare (altele decât energia) și comerțul cu servicii se dovedesc a fi mai puțin afectate decât sectoarele de producție, cele mai multe dintre ele înregistrând contracții de peste 10% la exporturi. Echipamentele de transport și utilajele electrice se dovedesc a fi cele mai puternic afectate.
Raportul integral al Comisiei Europene privind privind impactul pandemiei de Covid-19 asupra comerțului global și al Uniunii Europene, poate fi consultat aici.
Sursa: ww.ccir.ro