- Spune-ne cateva cuvinte despre tine. Cine esti tu antreprenorule?
Ma numesc Rabosapca Irina, sunt lector universitar doctor la Extensia Universitatii Babes-Bolyai din Bistrita. Domeniul de specializare este economie, management si stiinte juridice.
- Ce te-a determinat sa faci acest pas urias in viata ta profesionala si sa-ti asumi acest risc?
Trebuie sa recunosc ca acest pas l-am facut din pura intâmplare. De mic copil am fost pasionata de designul vestimentar, crosetat si brodat, insa in ultima perioada, fiind foarte ocupata cu proiecte de cercetare si cu dezvoltarea carierei universitare, am neglijat acest hobby. Lansarea apelului pentru proiecte Start-up Plus m-a incurajat sa-mi vad hobbyul altfel, adica, ca o afacere si m-a determinat sa incerc un alt domeniu de activiate.
- Care sunt calitatile personale care crezi ca te ajuta sa reusesti cu aceasta afacere?
Creativitate, dinamism, capacitatea de adaptare si de munca, inventivitate.
- Cum ti-a venit ideea de afaceri?
In cadrul cursului de antreprenoriat organizat de Camera de Comert din Bistrita, la care am participat pentru a incuraja si studentii de a-l urma, am fost provocata sa identific o afacere care mi-ar fi placut sa o am, cel mai evident, logic si simplu raspuns a fost, evident, transformarea unui hobby intr-o sursa de venit.
- Este un domeniu in care ai experienta si expertiza sau ai iesit din zona de comfort si incerci ceva nou si diferit fata de ce facea-i pana acum?
Domeniul este absolut nou pentru mine, zilnic sunt in cautarea informatiei si a solutiilor pentru dezvoltarea afacerii mele.
- De ce acum? Ai fi incercat si daca nu aparea oportunitatea acestei finantari?
Cum am mentionat mai sus, a fost o pura intâmplare ca am deschis acest atelier acum. Posibil as fi incercat, dar cu siguranta mult mai târziu.
- O scurta descriere a ideii de afacere.
Este vorba de un atelier de accesorii pentru femei si copii. Accesoriile propuse de noi sunt originale, executate total sau partial manual si ajustate la preferintele stilistice ale clientilor nostri, oferind emotii, experiente frumoase si oportunitatea de a redescoperi tehnicile traditionale si nu numai.
- Care sunt asteptarile tale ca antreprenor?
Crearea si dezvoltarea unui brand cunoscut pe piata care sa-mi aduca profit prin satisfacerea necesitatilor clientilor.
- Cum iti vezi afacerea in 3 ani? Dar in 5 ani? Explica de ce crezi ca previziunile tale s-ar putea indeplini.
In urmatorii 3-5 ani planific sa extind afacerea prin cresterea numarului de angajati, dar si prin diversificarea gamei de produse. Domeniul ales este foarte ofertant si poate fi usor adaptat schimbarilor preferintelor consumatorilor, ceea ce ma determina sa cred ca vom avea succes.
- A trecut deja un an de cand ai pornit pe acest nou drum. Ce lucruri noi si utile ai invatat pe parcurs?
Am invatat multe lucruri practice legate de gestionarea unei afaceri, de promovare si de functionarea practica a unei piete.
- Ce sfaturi ai da celor care doresc sa devina antreprenori?
Sa creada in ideea lor, sa incerce si sa valorifice oportunitatile oferite de programele de finantare europene, sa faca o evaluare si un management a riscurilor, sa apeleze la consultanta specialistilor in domeniu.